Fräsning i stål

Stål är ett hållfast, hållbart och värmetåligt material

Användningen av stål i produkter erbjuder flera fördelar på grund av stålets unika egenskaper och mångsidighet.

Stål har en hög hållfasthet, vilket gör det möjligt att skapa produkter som är tåliga och motståndskraftiga mot slitage och deformation. Detta är särskilt viktigt i produkter som utsätts för tunga belastningar eller mekanisk stress. Stålprodukter har därför ha en lång livslängd och kräver minimalt underhåll för att bibehålla sina egenskaper över långa tidsperioder.

Stål är temperaturtålighet vilket innebär att materialet tål både mycket höga och låga temperaturer utan att förlora sina egenskaper. Det är ett icke-brännbart material och ger bra brandmotstånd i produkter som måste uppfylla höga säkerhetsstandarder för brandsäkerhet.

Många typer av stål kan göras korrosionsbeständiga genom ytbehandlingar som tex galvanisering/förzinkning och lackning. Om produkten kommer i kontakt med stora mängder vatten eller fukt bör man överväga att tillverka detaljen i rostfritt stål i stället.

Stål är ett återvinningsbart material, vilket innebär att det kan återanvändas och återvinnas efter att en produkt har nått slutet av sin livscykel.

Att fräsa i stål

Stål är ett hårt material och kan därför bearbetas med hög precision. Det går ofta snabbare att fräsa och maskinbearbeta än rostfritt stål som är lite mjukare och därmed ”kletar mer” under själva fräsbearbetningen. Gängor, klackar och andra detaljer blir starkare och mer hållbara i stål jämfört med aluminium.

Hållfastheten och den höga densiteten gör att stål är ett av de tyngsta materialen att hantera både i och utanför CNC-fräsen.

Offertförfrågan