Fräsning i rostfritt

Rostfritt stål, en legering med flera kraftfulla egenskaper

Rostfritt stål är ett samlingsnamn för flera olika järnbaserade legeringar som innehåller mer en 10% krom. Denna blandning ger stålet bl a bra motståndskraft mot korrosion i vatten och fuktig miljö. Det är många företag som använder rostfritt stål i sina produkter, tack vare den här metallblandningens egenskaper.

Materialets egenskaper

  • Hållbarhet: Rostfritt stål är ett mycket starkt och tåligt material som klarar stora påfrestningar, stötar och temperaturvariationer. Det är särskilt lämpligt för produkter som behöver vara robusta och tåliga.
  • Hygieniskt: Rostfritt stål är ett icke-poröst material som är enkelt att rengöra och försvåra bakterietillväxt. Det är med andra ord ett material som lämpar sig att använda inom livsmedels- och sjukvårdsindustrin.
  • Temperaturbeständighet: Rostfritt stål kan motstå höga temperaturer och termisk chock, vilket gör det lämpligt för produkter som kommer att utsättas för extrema temperaturförhållanden.
  • Korrosionsbeständighet, även i marina miljöer: Rostfritt stål är känt för sin utmärkta motståndskraft mot korrosion. Detta gör det idealiskt för produkter som kommer att vara i kontakt med fukt, vatten eller andra aggressiva miljöer. Det rostar inte, fläckar inte och kräver minimalt underhåll. Rostfritt stål också populärt inom sjöfarten och marina tillämpningar på grund av dess förmåga att stå emot korrosion från saltvatten och fukt.
  • Miljövänligt: Rostfritt stål är återvinningsbart och kan återanvändas, vilket minskar dess miljöpåverkan. Det är ett långvarigt material som kan minska av att sätta produkter och därmed minska avfallet.
  • Estetik: Rostfritt stål har en modern och ren estetik som passar bra i många olika typer av produkter och miljöer. Dess släta yta och metalliska glans ger ett professionellt och elegant utseende.

Fräsa i rostfritt kräver kapacitet och kunskap

Alla de egenskaper som gör rostfritt stål till ett mycket bra material för många olika produkter, skapar utmaningar när det ska maskinbearbetas.

Att fräsa i rostfritt stål är resurskrävande. Det är ett material sliter mer på maskinen och skärstål än det flesta andra metaller. För ett lyckat resultat måste skärhastigheten begränsas, verktygen bytas frekvent så att man alltid fräser med vassa skär. Materialet leder värme dåligt vilket göra att mycket smörjning/kylning måste tillföras under bearbetningen för att inte detaljen ska skadas.

Offertförfrågan