Fräsning i plast

CNC-frästa detaljer i plast - kostnadseffektivt vid rätt förutsättningar

När du väljer att använda plast i en produkt är det viktigt att överväga dina specifika behov och krav samt att ta hänsyn till miljömässiga konsekvenser och möjligheter till återvinning. Så länge plasten är i ett återvinningsbart system och inte hamnar i naturen är det ett väldigt mångsidigt och användbart material.

Plasters egenskaper

En plast är ett syntetiskt material som består av flera polymerer samt tillsatser. Generellt kan man säga att plast har följande egenskaper jämfört med metaller.

  • Plaster har ofta en lägre vikt än metaller och kan därför vara att föredra om slutproduktens vikt är en faktor som prioriteras.
  • De flesta plaster är mycket tåliga mot nedbrytning och de påverkas inte lika mycket av extern påverkan som t ex vatten och kemikalier. Plastdetaljer passar därför bra i produkter som sitter utomhus, används i fuktiga miljöer eller som tvättas ofta.
  • Plast har goda isolationsegenskaper. Plast leder inte ström och kan även användas för att isolera mot ljud och värme eller kyla.

Många gånger blir det mer kostnadseffektivt att tillverka maskinbearbetade detaljer i plast jämfört med metall. Att tillverka plaster är en relativt snabb och energisnål process, vilket gör att inköpspriset på flertal plaster är lågt. Plaster är generellt sett mjukare och lättare än metaller vilket gör att det i många fall går snabbare att CNC-fräsa detaljen i plast jämfört med metall. Tack vare plastens låga vikt blir ofta transportkostnaderna lägre både från materialleverantör samt leveransen ut till kund.

Plastbit som bearbetas med CNC-fräs

Plaster som kan CNC-fräsas

Valet av plastmaterial beror på de specifika kraven för det CNC-frästa projektet så som mekaniska egenskaper, temperaturbeständighet och kemi.

Polyvinylklorid (PVC)

PVC är en stark och hållbar plast som är relativt enkel att CNC-fräsa. Det används generellt för tillverkning byggmaterial och elektronikkomponenter.

Polypropen (PP)

PP är en termoplast med god mekanisk styrka och kemisk resistens. Det används i tillverkningen av olika produkter, inklusive mekaniska komponenter och förpackningar.

Polyeten (PE)

PE är ett lätt och flexibelt plastmaterial med god bearbetningsbarhet. Det används för att skapa produkter som plastdelar, rör och behållare.

Delrin (Polyoxymetylen, POM)

Delrin är en högpresterande termoplast med utmärkta mekaniska egenskaper och låg friktion. Det används ofta för att tillverka precisionsdelar och komponenter inom maskintillverkning och elektronikindustrin.

Nylon (polyamid)

Nylon är känt för sin styrka, slagtålighet och slitstyrka. Det används i CNC-fräsning för att skapa slitstarka produkter som kugghjul, lager och andra mekaniska delar.

Polykarbonat (PC)

Polykarbonat är en högpresterande plast med utmärkt stötdämpning och temperaturbeständighet. Det används ofta för att tillverka skyddsglas, kapslar och transparenta delar.

Offertförfrågan